Arabuluculuk Hizmetleri

Anasayfa / Çalışma Alanlarımız / Arabuluculuk Hizmetleri

Arabuluculuk Hizmetleri

Kayseri Arabuluculuk Hizmeti

Özel hukuk kapsamında ‘’Özgür irade’’ hükmünün geçerli olduğu arabuluculuk, hukuki uyuşmazlıkların mahkeme sürecine yansımadan taraflar arasında çözüme ulaşması için uygulanan usullerdir. Taraflar ve üçüncü uzman kişi ile ticari ve medeni hukuk alanında süreç tazminat, icra ve mahkeme kararlarına yansımadan çözülebilecek şekilde düzenlenir. Kayseri arabulucular müvekkilleri tarafsız olarak dinler, belge ve dosyaların incelenmesiyle sürecin tamamlanmasında yardımcı olur.  



Arabulucu Hizmeti Nedir? 

Hukuki düzenleme olan arabuluculuk, iş ve ticari davaların, medeni durumlarda boşanma ve miras işlemlerinin de danışabilecekleri hukuk branşıdır. Avukat tarafından yapılan düzenlemelerde, uyuşmazlıkların çözülmesi için iki farklı usul bulunmaktadır. İlk usul zorunlu arabuluculuk, ikincisi ise ihtiyari arabuluculuktur. Arabulucu avukatlar, dosya ve dava sürecine yansıyacak nedenlerin incelenmesi içi tarafların ofisinde buluşmasını ve uyuşmazlıkların mahkemede dava açmadan önce taraflar arasında çözülmesini sağlayacaktır.

 

İhtiyari Arabuluculuk usulü; ihtiyari durumlarda taraflar arabulucuya gitmek zorunda değildir. Bu usulde, taraflar kendi istekleriyle mahkemeden önce uyuşmazlıkların çözülmesini sağlar. Özel hukuk alanına giren bu yöntemde, tasarruf ve tarafların eşit çıkarları söz konusudur.


Zorunlu Arabuluculuk; Zorunlu olarak geçse de taraflar dilerse mahkeme sürecini başlatabilmektedir. Ancak dava şartı olarak mahkemenin ticari davalarda, iş davalarında ve tazminat davalarında ( fazla mesai ücretleri, maaşlar, kıdem ve ihbar tazminatları) davalarında tarafları arabulucuya yönlendirecektir. 


Suç, haksızlık ve ceza mahkemesine yansıyan dava süreçlerinde arabuluculuk devreye girmemekte, maddi hasar ve eşitsizlik durumlarında başvuru şartlarında yer almaktadır.


  

Arabulucu Kimdir/ Nasıl Arabulucu Olur? 

Arabulucu hukuk fakültesi merkezli bir eğitim sürecinden geçmektedir. İletişim ve görüşme tekniklerine dair dersler alan arabulucular, hukuki alanda avukatlıkla aynı branşa sahiptir. Avukatlar, arabuluculuk yaparak, sürecin hukuki alana teşkil ettikten sonra nasıl ilerlediğini bilmekte, tarafların dava sonuçları hakkında bilgi sahibi olarak ortak bir alanda buluşmasını sağlamaktadır.

 

Hangi Davalarda Arabuluculuk Devreye Girer?  

İş hukuku, ticaret hukuku ve tüketici haklarında arabuluculuk devreye girmektedir. İş hukuku çerçevesinde arabulucu ile işçi çıkarma, kıdem tazminatına yansımadan uyuşmazlıkların taraflar arasında çözülmesini sağlayacak şekilde düzenlenmektedir. 7036 sayılı iş mahkemeleri kanununun 3. Maddesi gereğince, ihbar, işçilik alacakları ve tazminat kaynaklı uyuşmazlıklar dava şartları arabuluculuk gereğince zorunlu tutulmaktadır.


· İşe iade davalarında zorunlu arabuluculuk işlemleri yapılmaktadır. 
· İş sözleşmesinde hukuka aykırı durumlarda 
· İş feshinin geçersiz nedenlerden kaynaklı  
· Dava şartı yoksunluğunda  
· Parasal miktar ve uyuşmazlıklarda  
· İşçi ve iş aksi nedenlerinde  


4857 sayılı iş kanunun 20/1 maddesi devreye girerek işbu sözleşmenin fesih nedenleri, tazminat ve işçi hakları üzerine mahkemeye gidilmeden iş veren ve işçi arasındaki eşitsizlik arabulucuyla birlikçe çözüme ulaşmalıdır. 


Ticari Hukuk Arabuluculuk Hizmeti    

Türk Ticaret kanunlarının 5. maddesine göre, özel kanunların işlenerek ticari alanda arabuluculuğun devreye girmesi için alacaklı ve tazminat talebinin olması gerekmektedir. Asliye mahkemesi üzerinden görülmekte olan bu davalarda, sözleşme iptali, sözleşme yenileme, eşitsizlik ve söz verilen para miktarının ödenmemesi durumlarında 6102. Sayılı kanun devreye girmektedir. Ticaret davası arabuluculuğu için paranın ödenmemesi ve tazminat talebinin oluşturulması gerekmektedir. Bu durumda  mahkeme tarafların arabulucuya başvuru yapmasını talep edebilir. TTK’nın 4. maddesi uyarınca ticari alandaki bütün davalar arabuluculuk başvurusuna salık verilmiştir. 


 

Tazminat Davası Arabuluculuk     

İşçi ve iş verenin birbirine hakaret etmesi, kıdem tazminatı ve iş sözleşmesinin bildirim şartlarındaki uyuşmazlığın feshinden kaynaklı ihbar tazminatları aynı zamanda kötü niyet tazminatlarında da arabuluculuk ‘’İş davalarında zaman aşımından’’ kaynaklı çözüm yollarından biri olmaktadır. Arabuluculukla işçi çıkarma, işçinin ve işverenin kıdem tazminatı, maaş ve mesai saati ( haftalık 45 saati aşan çalışmalarda) normal saat ücretinin % 50 fazlasını alma hakkına karşı da ‘’zorunlu arabuluculuk’’ mahkeme tarafından sürece intikal etmektedir. Arabulucu tarafların maddi konularda ortak noktada buluşmasını sağlayacak, ortak payda için gereğinin yerine getirilmesine ve hak talebinde bulunanın hakkını almasına karşı kanunların gerekliliğini yerine getirmektedir.  İş davası arabuluculuk, tarafların mahkemeye gitmeden uzlaşmasını ve eşit noktalarda buluşmasını hedeflemektedir.  



Arabulucu Süreci Nasıl İşler?   

İşçi ve işveren arabuluculuk süreçlerinde zorunlu arabuluculuk başvurusu iş mahkemesi üzerinden yapılmalıdır. Bu süreçte, arabuluculuk için işçi iş yerinin bulunduğu ve iş verenin ikamet ettiği yerde başvuru yapmalıdır. Aynı şekilde işveren arabuluculuk başvurularında da işçinin ikamet ettiği şehirde ve işin yapıldığı şehirde başvuru gerçekleştirilmelidir. Sulh ve iş hukuk mahkemelerinden yapılan başvurularla, büroya yönlendirme yapılması ve tarafların tıpkı bir duruşma gibi aynı saatlerde arabulucunun bürosunda buluşması gerekmektedir. İşçi alacağında arabuluculuk mahkeme tarafından zorunlu tutulan başvurulardan biridir. Kıdem tazminatı mahkeme tarafından direkt olarak arabulucuya yönlendirilmektedir. 



 

Arabulucu Hukuki Zorunluluk Ve Görev Bilinci     

Arabuluculuk kişisel görüşleri ya da kişilerin yorumlamalarıyla değil, tıpkı mahkeme gibi tarafların kanunlar önündeki haklarıyla hak eşitliliğinin tamamlanmasını amaçlamaktadır. Sözleşmeler, işçinin mesai saatleri, ek mesai, kıdem tazminatı hakkı ve ödenmeyen maaşı hakkında bütün süreçlerin yazılı belgelerle tamamlanmasını sağlamaktadır. Uyuşmazlıkların çözülmediği noktalarda taraflar mahkemeye yönlendirilerek, dava süreci başlatılabilmektedir. Kayseri arabuluculuk, tarafların ortak paydada buluşmasını ve buluşamadıkları noktalarda haklarını mahkemede arayabilecekleri özel hukuk alanları arasında yer almaktadır.  


Kayseri Arabuluculuk Danışma Ve Hukuk Bürosu       

Danışma ve hukuk bürosu üzerinden arabuluculuk hizmeti alınarak, hizmet kapsamında tarafların uyuşmazlıkların çözülmesi amaçlanmaktadır. Arabuluculuk merkezi Kayseri, ticaret ve iş alanındaki uyuşmazlıkların çözülmesi için hukuki çerçevedeki bütün aşamaların tamamlanmasını sağlayacaktır. Danışmanlık ve hukuk bürosu olarak, medeni, ticari ve işçi hukuku alanında kanunlara başvurularak, tarafların eşit haklar ve ihlal edilen noktalarla ilgili bilgi edinmesi sağlanacaktır. İşçi alımları, işçi çıkarma, sözleşme feshi, sözleşmenin yenilenme taleplerinde de arabuluculara ve danışmanlara başvuru yaparak, kanunlar önündeki haklarınızı Dilan Ergüneş hukuk bürosu üzerinden öğrenebilirsiniz. 

 

© Copyright 2020 Avukat Dilan ERGÜNEŞ - || Web Tasarım