İş Hukuku

Anasayfa / Çalışma Alanlarımız / İş Hukuku

İş Hukuku

Kayseri İş Hukuku

 

İş alanında yaşanılan her türlü durum, hukuki boyuta taşındığı zaman iş hukuku ilgilenir.

 

İş Hukuku Nedir?

 

İş hukuku, işveren ve işçi arasında bulunan her türlü ilişkileri içerir. İşçinin maaşı, işçinin çalışma şartlarının güvenilirliği ve işçi sendikalarının kapsayan her türlü konu ile ilgilenen hukuk alanıdır. İş hukuku genel olarak işçi ile işveren arasında yaşanmaktadır. İşveren tarafından oluşturulan ya da işçinin işverene açtığı davalar, iş hukuku başlığı altında değerlendirilir. İşçi çalıştığı iş alanında yeterli hizmet görmediği takdirde, işveren ile hukuki süreçler doğrultusunda bir çalışma yürütür.

 

 

İş Davaları Nelerdir?

 

İş davaları, iş hukuku alanında yürütülen davalardır. Burada ilk olarak;

  • İşçi alacaklarından doğan davalar,
  • Hikmet akdinin tespiti davası,
  • İşe iade davası,
  • İş kazası tazminat davası olmak üzere 4 dava türü bulunur.

Davaların yürütülme süreci, farklı şekillerde olabilir. Davayı açan kişi belirli deliller doğrultusunda bilgi toplarsa, kazanma olasılığı yüksektir. Davalarda görgü tanıkları da büyük önem taşır. İş davaları, Kayseri İş hukuku içerisinde görülür. Sürecin alanında tecrübeli bir avukat ile yürütülmesi önemlidir.

 

İşçi Alacaklarından Doğan Davalar Nedir?

 

İşçi belirli nedenler doğrultusunda çalıştığı işyerine devam edemeyebilir. Burada işveren tarafından alacağı bulunuyorsa, fakat işveren kişinin hakkını vermediği takdirde işçi alacaklarından doğan davalar oluşmaktadır. İşçi alacakları bayram ücreti, fazladan çalıştığı için verilmesi gereken ücret, yol parası, yemek parası ya da asgari geçim indirimi gibi çeşitli sektörde verilmesi gereken alacaklardır. İşçi bu haklarını alamadığı takdirde, işverene dava açabilir.

 

Hikmet Akdinin Tespiti Davası Nedir?

 

İşveren tarafından, işçinin çalıştığına dair sigortasının yapılmaması ya da oldukça yüksek bir ücret almasına karşı düşük sigorta alması, hikmet akdinin tespiti davası açılmasını sağlar. İşçi, bulunduğu sektörde hakkı olan sigortayı almak için hukuki yollara başvurur. Burada da Kayseri İş hukuku altında süreç yürütülür. Kişinin yüksek maaşlı bir çalışan olması fakat düşük sigorta alması da davada etkilidir.

 

İşe İade Davası Nedir?

 

İşveren tarafından, işçinin haksız yere işten çıkarılması sonrasında tekrar aynı şekilde diğer çalışanlarla birlikte işe alınması durumunda işe iade davası açılır. İşçi, işten sebepsiz yere çıkartılabilir. Sonrasında işveren diğer çalışanlar ile aynı pozisyonda bulunarak çalışması için dava açar. Burada davanın istenilen şekilde ilerlemesi için deliller önemlidir. İşe iade davası, kendi içerisinde belli başlı şartları bulundurur. Bu şartlar karşılıklı olarak onaylandığı takdirde dava, Yargıtay karşısında sonucuna varılır. Kayseri İş hukuku avukatı, bu konuda size danışmanlık görevi yapmaktadır.

 

İş Kazası Tazminat Davası Nedir?

 

Bir işçinin çalıştığı işyerinde, maddi ve manevi açıdan zarar görmesi olağan bir durumdur. Fakat burada işverenin, işletmesinde gerekli güvenlik önlemleri almadığı takdirde işçi, işverene iş kazası tazminat davası açabilir. Bu durumda iş hukuku alanında incelenir. Kayseri iş hukuku içerisinde incelenecek, iş kazası tazminat davası kazanın oluştuğu andan itibaren 10 yıl kadar süre içerisinde davanın açılabileceğini gösterir. Dava yetkili mahkemede görülür. Fakat işverenin davayı açması, ikametgâh adresinde bulunan mahkemede görülür. İş kazasında maddi ve manevi kaybın yaşadığına dair deliller dosya şeklinde Yargıtay’a sunulmalıdır. Bu durum kişinin haklılığını daha net bir şekilde ortaya çıkarır. 

 

 

© Copyright 2020 Avukat Dilan ERGÜNEŞ - || Web Tasarım